Faceti cautari pe acest blog

joi, 3 mai 2012

Pietre semipretioase - agatul

Agatele se gasesc sub forma unor mase nodulare care, atunci cand sunt deschise, dezvaluie o fascinanta varietate de culori si modele. Sunt folosite de asemenea de multi ani ca geme ornamentale de catre bijutieri, de exemplu de catre designerii Art Nouveau si de cei apartinand miscarii Arts and Crafts, care foloseau aceste cabosoane viu colorate ca replica la bijuteriile victoriene grele cu diamante.
Agate cu benzi. Aceste agate prezinta benzi de culori distincte dispuse in straturi concentrice de diferite grosimi si contin adeseori cristale de cuart. Ambele caracteristici deosebesc agatul de calcedonie. Culorile depind de impuritatile existente si, fiindca este poros, materialul este adesea vopsit si colorat.
Agat dendritic (agat peisaj). Aceasta piatra minunata : agatul alb pur, translucid contine "peisaje" de incluziuni dendritice (asemanatoare unor copaci) negre sau maro-inchis, care se datoreaza oxizilor de fier si hidroxizilor. Dendritele negre pot sa aiba un aspect organic, dar de fapt au o structura similara cristalelor de gheata care formeaza modele pe o suprafata de sticla. Agatul dendritic este, de obicei, taiat in placute si slefuit pentru a fi transformat in pandantive si brose. Cu cat peisajul este mai frumos si detaliile sunt mai numeroase, cu atat piatra este mai scumpa.
Mossagat (agat muschiform) Numele mossagatului se datoreaza incluziunilor de mangan negre sa maro sau celor de cloruri verzi, asemanatoare unor muschi din agatul translucid, alb laptos. Mossaatul este deobicei taiat in placute destul de subtiri pentru a expune modele muschiforme.
Agatul de foc este o piatra extraordinar de originala, in care bule "uleioase" irizate plutesc pe un fond de culoare maro intensa. Culorile incandescente se datoreaza difractiei luminii prin straturile de oxid fier din interiorul cuartului. Prin slefuire atenta, irizatia este scoasa la lumina; fata pietrei este adesea neregulata, acolo unde piatra a fost slefuita, pentru ca straturile de culoare sa fie aduse mai aproape de suprafata.

Articole similare:
Lapis lazuli
Jad

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Promovat de Red-Web ClickLink.ro Site-uri de Arta si Cultura SEO Romania top-portal - Director Linkuri
Blog Land director web